מדור פרסומי

עבירות צווארון לבן

עבירות צווארון לבן
עו"ד רפאל אלמוג. צילום: גולן קריאו
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

המונח 'עבירות צווארון לבן' מתייחס לפשעים שאינם אלימים, המבוצעים במטרה להשיג רווח כספי. עבירות אלו כוללות הונאות בניירות ערך, מעילות בכספי ארגון או בכספי ציבור, הונאות תאגידיות והלבנות הון. פעולות אלו נחקרות ברוב המקרים על ידי המשטרה, או על ידי יחידות בכירות במשטרה, אם מדובר באנשי ציבור ידועים בעלי תפקידים או משרות בכירות.

עבירות צווארון לבן נקראות כך היות והן קשורות לאנשים שביצעו הונאות כלכליות, כולל מנהלי עסקים, מנהלי קרנות או מנהלי חברות. אנשים אלו עשויים לקבל עונשי מאסר או קנסות גבוהים אם הם מורשעים. הממשלה עשויה אף לתבוע נזקים כספיים מתאגידים ומבנקים שביצעו פשעי צווארון לבן ברמה המוסדית כולה.

עבירות צווארון לבן

עבירות צווארון לבן בתאגידים

הונאה תאגידית ממשיכה להיות מדורגת בראש רשימת העבירות הפליליות החמורות ביותר מבחינת המשטרה. בנוסף לגרימת הפסדים כספיים משמעותיים למשקיעים, עבירות צווארון לבן בתאגידים עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לכלכלת ישראל ולאמון המשקיעים.

חקירות מובילות נגד הונאות תאגידיות מתמקדות במקרים בהם עבירות צווארון לבן כוללות שיבוש תכניות חשבונאיות, התמודדות מול מנהלי חברות לחשיפת מעילות בכספים, והוצאת הצדק לאור.

איך זה עובד?

מרבית המקרים של עבירות צווארון לבן שנתפסות ומסוקלות על ידי המשטרה כוללות תכניות חשבונאיות שנועדו לרמות משקיעים, רואי חשבון ואנליסטים לגבי המצב הכספי האמיתי של תאגיד או ישות עסקית.

באמצעות מניפולציה של נתונים פיננסיים, מחיר המניה או מדידות שווי אחר של תאגיד, ביצועיים פיננסיים עשויים להותיר רושם מנופח באופן מלאכותי על סמך מדדי ביצוע שאינם אמיתיים, המוגשים לעיון ציבור המשקיעים.

חקירות עבירות צווארון לבן

חקירות ההונאה של המשטרה הנוגעות לעבירות צווארון לבן מתמקדות בעיקר בהונאות הבאות:

זיוף של מידע כספי

כגון רשומות שווא של חשבוניות או מצגים שאינם נאותים של המצב הכספי בחברה; עסקאות מזויפות שנועדו לנפח רווחים או להסתיר הפסדים; עסקאות לבתי חוקיות שנועדו לחמוק מהרגולציה הרגולטורית; ויצירת חברות קש פנימיות בתוך הארגון.

מסחר במידע פנימי

אלו הן עבירות צווארון לבן הנוגעות למסחר במידע פנימי של החברה, המבוסס על חשיפת חומרים ומידע חסוי שאינו מיועד לעיני הציבור; שימוש לרעה ברכוש החברה למטרות רווח אישי; הפרות מס הקשורות לרווחים אישיים שהושגו שלא ביושר; הונאות כלכליות הקשורות למעילה בכספי קרנות.

הונאות כלכליות הקשורות לניהול קופות פרטיות או ציבוריות

עבירות צווארון לבן מסוג זה קשורות להונאות כלכליות המבוצעות על קופות או קרנות פרטיות או ציבוריות המנוהלות על ידי בעלי עסקים או נאמנים; תרמית במסחר; תרמית בשווקי הון; זיוף של נתוני תכולת הקופות ושיבוש נתוני שווי הרווחים נטו.

פעילות משטרתית לחשיפת עבירות צווארון לבן

המשטרה יוצרת שיתופי פעולה עם משרדי חקירות מובילים בארץ כדי להשתמש בניסיון, במיומנויות ובידע המשותף הנוגע לתחומים פרטניים כגון ניירות ערך, מסים, כספי פנסיה, מעילות בחברות אנרגיה, או גניבת סחורות.

חוקרי משטרה מציבים דגש רב יותר על חקירת הטענות הנוגעות להונאות אלו באמצעות עבודה עם משרדי עורכי דין מובילים בתחום, כמו גם עם שירות מס הכנסה, משרד המשפטים וגופים ציבוריים וממשלתיים רלוונטיים נוספים.

מי שקרא את הכתבה הזאת קרא גם:

הכי נקראות

הישארו מעודכנים

מעת לעת אנו שולחים עדכונים חשובים או כתבות מעניינות בתחום המשפט. אתם מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה שלנו