הורים רבים לילדים הסובלים מבעיות רפואיות אינם יודעים כי מגיעה להם קצבת ילד נכה. לאחרונה אף הקל ביטוח לאומי על תנאי הזכאות, והקצבאות הוגדלו. "דרגת הנכות יכולה להיות גבוהה מ-100%, והקצבה יכולה להגיע עד 7,168 שקל בחודש"

ילדים רבים בישראל סובלים מבעיות רפואיות שונות, וזקוקים לתמיכה צמודה והשקעת משאבים מצד ההורים: שעות ארוכות המוקדשות לבדיקות, רופאים וטיפולים, וגם סכומי כסף לא מבוטלים עבור מטפלים וטיפולים שלא כלולים בסל הבריאות.
במקרים רבים, בעיות אלה מזכות את המשפחה בקצבת נכות עבור הילד, אך הורים רבים לא יודעים שגם הילד שלהם זכאי, ומה גובה הקצבה שמגיע לו. "קצבת ילד נכה ניתנת מגיל 3 חודשים עד 18 ונועדה לעזור למשפחות המטפלות בילד חולה או נכה – טיפול שעשוי להיות יקר מאוד", מסבירים במרקמן טומשין ושות', המשרד הגדול ביותר בארץ לייצוג לקוחות בתחום הנזיקין ומול הביטוח הלאומי.
במשרד מדגישים כי "כדי לקבל את דרגת הזכאות הנכונה, חשוב להכיר היטב את התנאים הספציפיים לכל ליקוי. בנוסף, יש לדאוג לתיעוד רפואי רלוונטי. כדי להימנע מטעויות שעלולות לפגוע בקבלת הקצבה או בגובה שלה, רצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע מנוסים, שיודעים מה לעשות כדי למקסם את הזכאות.
מסוכרת נעורים ועד הרצף האוטיסטי
במשרד מרקמן טומשין ושות' מסבירים כי בביטוח הלאומי ישנן חמש רמות לקצבת ילד נכה, הנעה בין 1,527 שקל ועד 7,168 שקל לחודש. "הקצבה הגבוהה ביותר ניתנת ברמת זכאות של 235%. זוהי דרגה חדשה שנכנסה לתוקף רק בינואר 2022, ומשפחות רבות כלל לא יודעות שהיא קיימת", אומרים במשרד. "הורים מקבלים זכאות של 100% וחושבים שזה המקסימום, בלי לדעת שאם פועלים נכון מול הביטוח הלאומי, אפשר להגדיל את הזכאות, באופן משמעותי. לכן, על כל משפחה להכיר היטב את הזכויות שלה, ולא להתפשר מול הביטוח הלאומי".
לקצבת הנכות זכאים ילדים הסובלים ממגוון רחב של מצבים רפואיים. בין היתר, אפשר למצוא ברשימה אלרגיה למוצרי מזון שונים, ליקויי שמיעה וראייה, הפרעות בדיבור, אפילפסיה, סכרת נעורים, שברים ודלקות כרוניות ועוד. במקרים אחרים, מדובר בילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי, לומדים בחינוך המיוחד, בעלי מוגבלויות שכליות כגון שיתוק מוחין ותסמונת דאון, ליקויים נפשיים והפרעת התנהגות.
הזכאות הוגדלה מ-100% ל-188%
לאחר שאנשי המשרד ליוו משפחות רבות מול הביטוח הלאומי, הם אומרים, "הבנו עד כמה הקצבה הנכונה יכולה להיות משמעותית עבור איכות הטיפול שמקבל הילד, וגם למשפחה כולה. כשלומדים לעומק את המצב האמיתי של הילד ומכירים היטב את התחום, אפשר לדעת מה הסכום האמיתי שמגיע למשפחה – ולא פעם הוא גדול בהרבה מאשר במצב הקיים".
כך למשל, מספרים במשרד על לקוח שפנה לעזרתם לאחר שהוא עצמו נפגע בתאונת דרכים. "באחת השיחות שניהלנו, התברר שיש לו ילד בן 10 שאובחן על הספקטרום האוטיסטי, ומקבל קצבה של 100% – בגובה 3,000 שקל. הוא חשב שזו הקצבה המקסימלית. אנחנו הגשנו עבורו תביעה להגדלת הזכאות, ואחרי ועדה רפואית, אכן הצלחנו להגדיל אותה ל-188%.
"המשמעות במקרה הזה דרמטית: הקצבה עלתה מ- 3,000 שקל ל-5,641 שקל, כלומר תוספת של יותר מ-250 אלף שקל עד שהילד יגיע לגיל 18. עבור המשפחה הזו, זה ממש אוויר לנשימה".
הבשורה לילדים עם אלרגיה למזון

שכר טרחה – לפי ההצלחה
לרוב ליווי המשפחות מתחיל עוד טרם הפניה הראשונה לביטוח לאומי, במהלך איסוף המסמכים הרפואיים והאישורים הנדרשים. במקרים בהם כבר קיימת הכרה בנכות של הילד הדגש הוא על העלאת הזכאות או כדי לקבע הזכאות לתקופה ארוכה. "בכלים הנכונים, אפשר לעשות זאת – וזה ממש משנה חיים. עבור אחת הלקוחות, שבתה בת ה-8 סובלת מסוכרת נעורים, הצלחנו להכפיל קצבה קיימת, מ-1,525 שקל ל-3,000 שקל. זאת, למרות שבתחילה היא היתה בטוחה שהמשפחה מקבלת את כל הזכויות. כך גם במקרים של ילדים הסובלים מירידה בשמיעה, מחלות לב, ליקויים נפשיים ועוד.
במשרד מדגישים כי קיים חוק המגביל את שכר הטרחה שניתן לקחת במקרים כאלה, וכי בפנייה לעו"ד, יש לוודא כי שכר הטרחה עומד בתנאי החוק ומבוסס על הצלחה. "בזכות הפריסה הגיאוגרפית שלנו ב-11 משרדים, מראש פינה עד אילת, סייענו כבר להורים רבים, עבורם נלחמנו לקבלת הזכאות המקסימלית – כולל ליווי בוועדה הרפואית, עררים ותביעות לבתי הדין והכל על בסיס הצלחה".