בני 75 פלוס עם בעיות רפואיות? כנראה שמגיע לכם כסף מביטוח לאומי

שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

ישראלים רבים בני הגיל השלישי מתמודדים עם בעיות בריאות שמקשות על תפקודם היומיומי. הם לא יודעים שבעלי פנסיה נמוכה יחסית, הסובלים מבעיות כמו מחלות לב וריאה, שבץ, סרטן, פרקינסון ובעיות אורתופדיות ונוירולוגיות, גם אם הם עצמאיים יחסית, יכולים לקבל מביטוח לאומי קצבת סיעוד או טיפול בביתם, בשווי אלפי שקלים בחודש

בישראל תוחלת החיים היא מהגבוהות בעולם – ומתגוררים בה אנשים רבים בני 75 ומעלה. אלא שרק חלק מהם מכירים את כל הזכויות שלהם בביטוח הלאומי, בעוד אחרים משוכנעים כי המדינה מסייעת רק למי שמגיע לחוסר תפקוד מוחלט. כתוצאה מחוסר הידע הזה, אנשים הסובלים מבעיות רפואיות וזכאים לקצבת סיעוד בשווי אלפי שקלים בחודש, נאלצים לממן מכיסם שעות טיפול או להסתמך על בני משפחה ומכרים.

"קצבת סיעוד מיועדת לאנשים הסובלים מבעיות בריאותיות, גם אם הם עדיין עצמאיים יחסית ויכולים לתפקד ללא עזרה", מסבירים במרקמן טומשין ושות', מהמשרדים הגדולים בישראל המייצג לקוחות מול הביטוח הלאומי. "ככל שמצבם הבריאותי של המבוגרים חמור יותר – הם יהיו זכאים לקצבה סיעודית גדולה יותר. בנוסף, ככל שמדובר באדם מבוגר יותר, הביטוח הלאומי מקל בקריטריונים – במטרה לספק תמיכה גדולה ככל האפשר".

מבעיות לב ועד אורתופדיה

במרקמן טומשין ושות' מסבירים כי ישנן שש דרגות לקצבת הסיעוד, כאשר ניתן גם להמיר את הסיוע בשעות טיפול אישי בבית. "לא צריך להגיע למצב סיעודי כדי לקבל קצבת סיעוד מהביטוח הלאומי. הזכאים הם אנשים הסובלים ממגוון רחב של בעיות רפואיות שמפריעות לתפקוד שלהם – בין היתר, בעיות אורתופדיות ו/או נוירולוגיות, מחלות ריאה, סרטן, מחלות לב, פרקינסון, דמנציה, אנשים שעברו אירוע מוחי ועוד", מסבירים במשרד.

"בדרגה 1 – הנמוכה ביותר – יכולים הזכאים לבחור בין קצבה של 1,400 שקל בחודש, או 5.5 שעות בשבוע – לטיפול אישי בבית או בצרכים אחרים. בדרגה 2, הקצבה החודשית היא 2,000 שקל. העלייה ההדרגתית נמשכת עד לדרגה 6 – בה מקבלים הזכאים כ-6,150 שקל מדי חודש. כאמור, כל אחד יכול לבחור אם לקבל את הקצבה כסכום כסף, או בשעות של עזרה טיפולית, בכפוף לעמידה במספר קריטריונים".

עוד הם מוסיפים כי, "את הקצבה יכולים לקבל בעלי פנסיה חודשית של עד 13,500 שקל, או 15,800 כולל קצבת זקנה ליחיד. עבור זוג – התקרה היא פנסיה של 19,000 שקל לשני בני הזוג, או 23,700 כולל קצבאות זקנה".

לבדיקת התאמתכם להגשת תביעה לקצבת סיעוד, בחרו את מקום מגוריכם:

י' גילה שהוא זכאי ל-24,000 שקל בשנה

במרקמן טומשין מספרים כי לאחר שליוו לקוחות רבים מול הביטוח הלאומי, "התחדדה אצלנו ההבנה כמה הקצבה יכולה להיות משמעותית עבורם, ולשנות את חייהם לטובה. אחת הדוגמאות היא של י', בן 79, שבכלל הגיע אלינו כדי שנשיג עבורו פטור ממס. הוא מקבל פנסיה של כ-10,000 שקל בחודש, וכלל לא חשב שמגיעה לו קצבת סיעוד, מאחר שהוא עצמאי ברוב פעולות היומיום.

"עם זאת, תוך כדי הטיפול בתביעה שלו, הוא סיפר על כמה בעיות רפואיות שהוא סובל מהן – והבנו שהוא יכול לקבל גם קצבת סיעוד מביטוח לאומי. הפנינו אותו לבדיקות, הגשנו בשמו תביעה לביטוח הלאומי וליווינו אותו לכל אורך התהליך – עד שאושרה לו דרגת זכאות 2. כיום הוא מקבל סיוע של 2,000 שקל בחודש, שהם כ-24 אלף שקל בשנה".

ומי שכבר אושרה לו קצבת סיעוד נמוכה מדי. יכול לשנות את הדרגה?​

"בהחלט כן. מ', בן 84, הגיע אלינו אחרי שהביטוח הלאומי הכיר בו כזכאי לסיוע בדרגה 1. זאת, למרות שהוא סבל מנפילות, איבוד זיכרון ובעיות אורתופדיות משמעותיות. בתהליך קצר וממוקד, הצלחנו להשיג עבורו דרגת סיוע 4 – וכעת הוא מקבל כ-4,300 שקל בחודש, חלקם כסיוע של מטפל בביתו, וחלקם כסכום כסף. הפער בין דרגת זכאות 1 לדרגת זכאות 4 הוא 35 אלף שקל לשנה – סכום אדיר".

"הכנה מתאימה תשפיע על הזכאות"​

המומחים של מרקמן טומשין ממליצים להתחיל באיסוף כל המסמכים הרפואיים המעידים על בעיות בתפקוד. לאחר מכן, מגישים תביעה לביטוח לאומי, עם התיעוד הרפואי. "הביטוח הלאומי ישלח נציגים מטעמו, כדי שיעריכו את רמת התפקוד של המבוטח, ויבדקו אם הוא אכן זקוק לעזרה. הכנה מתאימה של המבוטח מטעמנו, תוך ליווי צמוד, תשפיע מאוד על קבלת הזכאות, וגם על הדרגה שתתקבל. ההבדלים כאמור, יכולים להגיע לאלפי שקלים בחודש".

ממתי מקבלים את הזכאות?​

"מרגע שהוכרתם כזכאים לקצבת סיעוד, הזכאות היא מהיום שבו הגשתם את התביעה. כלומר, אם אתם חושבים שמגיעה לכם או ליקיריכם קצבה כזו, מומלץ לא לבזבז זמן – ולהתחיל בתביעה בהקדם האפשרי".  

לבדיקת התאמתכם להגשת תביעה לקצבת סיעוד, בחרו את מקום מגוריכם:

מי שקרא את הכתבה הזאת קרא גם:

הישארו מעודכנים

מעת לעת אנו שולחים עדכונים חשובים או כתבות מעניינות בתחום המשפט. אתם מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה שלנו